Make your own free website on Tripod.com

-MANDENS TØJ
- glatbarberet vildmand i kappe og kjortel

monster5.gif (20805 bytes)


MANDSDRAGTEN:
Bronzealderens mandsdragt kendes mest fra fire egekistegrave: muldbjerg, Trindhøj og to i Borum Eshøj.
Dragten består af en kappe og enten en kofte eller et lændeklæde af vævet uldstof. Den knælange kofte består af et ca. 1,5 m. bredt stykke stof, som blev holdt oppe af læderseler.


Mens kappen kun er lavet et stykke stof, er koften syet sammen af to store og flere mindre tøjstykker. Undersøgelser har vist, at koften er lavet af de stumper, der er blevet til overs, da kappen blev skåret ud.


muldbjergdragt.gif (72107 bytes)

HUEN:
Mange mænd har gået med hue, bestående af en flad puld syet sammen med et eller flere sidestykker. De runde huer var de fineste - det var et kæmpe arbejde at fremstille den. De blev fremstillet af flere lag uldstof, og var huen særlig fint lavet, kunne der yderst være et lag uldstof, med en teknik der kaldes flos, som giver en pelsagtig uverflade. Invendigt kunne floshuerne være pyntet med rækker af snoresyninger.

hue.gif (44727 bytes)
Billed 1

SKOENE:
Datidens mand har ikke gået rundt på bare fødder. Både mænd og kvinder gik i sandaler eller mokkasiner og små uldne klude i stedet for sokker.
msko.gif (12069 bytes)

VÅBEN:

Allerede fra begyndelsen af bronzealderen var sværdet og øksen den fornemme mands vigtigste udstyr og et flot sværd var også et statussymbol.

Der er også fundet mange flotte spydspidser, som må have været brugt til ceremonier, for de har ikke kunne bruges i kamp, tynde og sløve som de er. 

kniv.gif (16689 bytes)
Billed 2


TILBEHØR:
Så vidt vi ved har alle mænd fået deres ragekniv med sig i graven eller urnen, som en del af deres personlige udstyr.
De var ofte lavet af bronze og dekorerede med religiøse motiver som spiraler, hestehoveder og skibe. Se billed 3.
Om armene kunne den fornemme mand have forskellige slags armringe, oftest snoede ringe som løb ud i spiraler i enderne. Se billed 4.

ragekniv1.gif (35912 bytes)
Billed 3
armring.gif (28842 bytes)

Billed 4