Make your own free website on Tripod.com

KVINDEN OG SLANGEN
- KVINDERNES ROLLE I RELIGIONEN
monster5.gif (20805 bytes)

EVA OG PAP- SLANGEN:
I en gruppe bronzefigurer fra Fårdal ved Viborg er der blandt andet en topløs kvindefigur, som sidder på knæ og holder det ene bryst frem. Hun har snoreskørt på, ligesom figuren fra Grevensvænge, men hun er ikke akrobat. Måske er det i stedet et ritual, hvor en kvinde tilbyder sin mælk til slangen.
Figurerne er monteret på små tappe og har sikkert siddet på et lille skib. Selv om der ikke findes en hellerisning som kan kaldes en  paralel til denne scene, så viser billederne på klipperne dog, at slanger indgik i ritualerne.
På nogle billeder kan man se skibe, hvor der er sat slanger på stativer og det kunne tyde på, at det i hvert fald ikke altid var levende slanger, men slangefigurer - "pap-slanger" lavet af slangehamme.
Den flotte slangefigur fra Fårdal kan være et billede af sådan en slangefigur.
kvinde.gif (40990 bytes)

slangefigur.gif (26621 bytes)
Slangefigur fra Fårdal

KVINDEBILLEDER:
Læg mærke til hvad det er, der gør, at vi kan se det er en kvinde på billedet: først og fremmest har de fleste kvinder en fletning eller hestehale, der ses som en streg fra hovedet ned mod ryggen og ofte har de også lidt mere krop, end mændene på det samme billede.
Bryster er sjældent markerede, sådan som vi nok ville gøre det i dag, hvis vi skulle lave et enkelt billede af en kvinde.
Det er i det hele taget mest i de religiøse sammenhænge vi ser billeder, hvor kvinder er med. Måske er det fordi kvinderne tog sig af småbørn og madlavning og andre hverdagsting, som helleristningerne ikke viser billeder af.
Kvinderne kommer med som tilbedende figurer i optog og på religiøse motiver som billedet, der viser en præstinde ved et solalter, eller på bryllupsbilledet.

Det ser ud til at kvinder har haft en vis indflydelse på det religiøse område.
Figurerne er ofte lavet i forskellig størrelse selvom de står lige ved siden af hinanden.
De største personer er de vigtigste, derfor er der tit "kæmper" og "dværge" mellem hinanden på billederne.

BRYLLUPSBILLEDET:
Læg mærke til at manden og kvinden er lige store og at de ser ud til at kysse og holde hinanden i hånden. Hvad kan det fortælle os om ægteskab i bronzealderen ?
Da de er lige store, kan det betyde at de er lige betydningsfulde og har lige meget at skulle have sagt i fælles beslutninger. Kys og kram betyder vel at de holder af hinanden og ikke er bange for at vise det i offentlighed.
De står nemlig langt fra alene et privat sted; en kæmpe står og svinger en økse over deres hoveder, han er sikkert det der ville svare til en præst i dag.
Kvinder har altså tilbedt solguden, er blevet gift og har fået børn. Det lyder lidt kedeligt, men det behøver det ikke have været hele tiden.
På skibsbilledet ses et par svævende personer, der må forstås som akrobater, der springer rundt på skibet.
På billedet er det ikke markeret, om det er mænd eller kvinder, men heldigvis er der fundet små menneskefigurer, der svarer til dem vi kan se på billedet. 
Sådan nogle billeder er der flere af rundt omkring, så det har ikke været helt ualmindeligt, at akrobater har været en del af ceremonierne.     
En af menneskefigurerne er en topløs kvinde i snoreskørt, der går i bro. På den måde kan vi med sikkerhed vide, at nogen af akrobaterne har været kvinder.
På siden " dragter" kan du se et billede af et snoreskørt, som det figuren skal forestille at have på.

damesol.gif (3349 bytes)
Præstinde ved solalter

par.gif (2579 bytes)
Bryllypsbillede

akrobater.gif (5316 bytes)Helleristning af ceremoni med akrobater

bronzefigur.gif (52776 bytes)Figurer fra Grevensvænge