Make your own free website on Tripod.com

KVINDENS TØJ
- bluse, nederdel og bronzeplade
monster5.gif (20805 bytes)


KVINDEDRAGTEN:
Bronzealderens kvindedragter kendes især fra tre egekistegrave: Egtved, Skrydstrup og Borum Eshøj, hvor alle de uldne stoffer er bevaret.
Så vidt vi ved, har alle gået med en bluse og enten et snoreskørt eller et langt vævet skørt.

DET VÆVEDE SKØRT:
Det var denne type nederdel, Skrydstrup-pigen blev begravet i. Det er et stort stykke stof, der blev viklet rundt om kroppen, som vi i dag gør med et badehåndklæde eller en sarong. Et bælte bindes om livet, og nederdelen når nu fra armhulerne og ned over anklerne. 

ktoj.gif (37050 bytes)

BLUSEN:
Fælles for de tre dragter er den stumpede bluse med de halvlange ærmer. Den blev lavet af et stykke stof, som blev skåret til med et snit i hver side og syet sammen på ryggen og langs undersiden af ærmerne. Kiler kunne indsættes under ærmerne for at blusen kunne passe bedre.
Alle bluserne er blevet forlænget (ved påsyning af ekstra tøjstykker for neden). På Skrydstrupblusen er der fine broderier i halsudskæringen og på ærmerne, mens de andre bluser er mere simple.
bluse.gif (33514 bytes)

 


SNORESKØRTET:

Det bedst bevarede snoreskørt kommer fra Egtved- pigens grav. Det var 38 cm. langt, 1,5m. bredt og lavet af snoede uldsnore. Det blev viklet rundt om livet to gange, før det blev bundet.
snoreskørt.gif (37770 bytes)

 

TILBEHØRET:
Kam, pincet og smykker har været personlige ting, som ingen kunne drømme om at bruge videre efter ejeren var død og derfor finder vi den slags udstyr i alle voksnes grave.

Ingen bronzealderkvinde med respekt for sig selv, har gået rundt uden opsat hår og masser af smykker. Hårnet, øreringe, armringe, perlekæder og fingerringe finder arkæologerne mange af i udgravninger over hele landet.


kam.gif (18284 bytes)